Leonie Derksen, kennismanager netwerkorganisatie SRA

‘Ongelooflijk leuk kennis te delen en van elkaar te leren’

Om je werk als adviseur zo goed mogelijk te doen, heb je kennis, data en een netwerk nodig, vindt Maarten-Jeroen den Boer.

Al sinds 1999 jaar is hij daarom lid van netwerkorganisatie SRA. Op zijn verzoek interviewen we Leonie Derksen, kennismanager van deze vereniging.

SRA is een netwerkorganisatie van 375 zelfstandige accountantskantoren met in totaal 900 vestigingen in heel Nederland. Leonie werkt er al bijna twintig jaar, waarvan de laatste zes jaar als kennismanager. ‘Ik ken Maarten-Jeroen al vanaf de beginjaren. In die tijd was hij nog directeur van B&B Van der Vis en Den Boer Accountants en Adviseurs’, vertelt ze.

Benchmarkplatform

SRA verleent praktische en strategische ondersteuning aan de leden en is actief op velerlei terreinen, zoals marketing, vaktechniek en automatisering. Heel bijzonder is volgens Leonie het benchmarkplatform BiZ, een verzameling van 350.000 jaarrekeningen uit 600 branches. ‘Ze zijn anoniem, zodat je als accountant niet kunt zien om welk bedrijf het gaat. Maar je kunt wel heel actueel en precies nagaan hoe een onderneming zich ontwikkelt in vergelijking met andere ondernemingen in een branche. Zo kun je als adviseur van een restauranteigenaar bij de analyse van 2020 bijvoorbeeld zien hoe zijn collega’s het in hetzelfde jaar hebben gedaan. Heel belangrijk, om goed te kunnen interpreteren hoe het met een bepaalde branche gaat. Met die gegevens halen we elk jaar wel de voorpagina van het Financieel Dagblad. Heel bijzonder is ook dat het objectieve data zijn. Gegevens die zijn verzameld op basis van enquêtes zijn toch een stuk minder betrouwbaar.’

Horeca

SRA telt diverse commissies en werkgroepen, die bestaan uit accountants en fiscalisten die specialistische kennis met elkaar delen op het gebied van bijvoorbeeld fiscaliteit, accountancy en branchekennis. Maarten-Jeroen is voorzitter van de branche expertgroep Horeca en lid van de commissie Financiering. Leonie: ‘De leden van de branche expertgroep Horeca delen kennis en ervaring, denken na over oplossingen voor lastige vraagstukken en over kansen. Regelmatig ook worden experts van buiten als gast uitgenodigd. Vorige week was er bijvoorbeeld een ontmoeting met de top van de Belastingdienst. Met die mensen wordt geanalyseerd en gebrainstormd. Een actueel onderwerp zijn de in verband met corona uitgestelde betalingen. Die moeten vanaf nu terugbetaald worden. Belangrijk voor ondernemers is te weten hoe de Belastingdienst erin staat. En hoe hard ze het speelt bij het naleven van de verplichtingen. Besproken werd dat ondernemers die nooit eerder om uitstel hebben gevraagd of alle schulden hebben afgelost alsnog uitstel kunnen aanvragen. Andersom is het voor de Belastingdienst belangrijk te weten hoe het met de horeca gaat. Veel bedrijven zijn weer tijdelijk dicht. Die hebben nu dus geen inkomsten meer. Het is goed om daarnaar te kijken, ieder vanuit zijn eigen rol, en te ontdekken waar je van elkaar kunt leren. Het gezamenlijke doel is toch dat de branche er weer bovenop komt. En dat de goeden niet onder de kwaden hoeven te lijden.’

Financiering

De verminderde bereidheid van banken om ondernemers financieel te helpen, als gevolg van de toegenomen risico’s, is een belangrijk onderwerp in de commissie Financiering. ‘De toegang tot financiers is heel belangrijk. Dat wordt nu ook erkend door de overheid. Vaak hebben ondernemers door corona veel vermogen moeten inleveren en zijn ze afhankelijk van de juiste financiering en een goed advies daarover. De BiZ-data zijn ondersteunend bij de financieringsaanvraag; wat is bijvoorbeeld de rating en de solvabiliteit ten opzichte van het branchegemiddelde? Oplossingen vereisen maatwerk, van een accountant die echt weet waarover hij het heeft. En een ondernemer moet weten welke accountants daartoe in staat zijn. SRA heeft daarom een bijdrage geleverd aan het ontwikkelen van een keurmerk: het keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB.’

Een terugkerend onderwerp in zowel de commissie Financiering als in de branche expertgroep Horeca is duurzaamheid. ‘Nu lukt het misschien nog wel, maar als je als ondernemer geen duurzaamheidstrategie hebt, kun je in de toekomst door internationale regelgeving financiering wel op je buik schrijven. Als adviseur moet je daarom heel goed weten wat je adviseert. Veel horecaondernemers hebben gebruikt gemaakt van de regeling voor uitgestelde belastingsbetaling. Dan is het lastig om financiering te krijgen. Zulke ontwikkelingen krijgen extra aandacht.’

Maarten-Jeroen

Het werk van SRA is volgens Leonie niet alleen belangrijk. ‘Het is ook ongelooflijk leuk om kennis te delen en van elkaar te leren hoe je ondernemers het beste helpt. Samen met collega’s, maar ook met specialisten van buitenaf. Kennis zit niet in een hokje.’

Vol lof is ze over het werk van Maarten-Jeroen, die de rol van voorzitter vertolkt in de branche expertgroep Horeca. ‘Hij doet dat steengoed. Hij is enthousiast, creatief, heeft verrassende oplossingen en is een verbinder. Hij haalt mensen uit hun comfortzone en zorgt ervoor dat vergaderingen een feestje zijn, zodat iedereen zin heeft om erheen te gaan.’