Pascal en Safiya nemen Chocolaterie Smidt over

‘Gastvrijheid uit de horeca doorvoeren in onze winkel’

‘Nemen jullie niet te veel hooi op jullie vork?’, klonk het af en toe bezorgd, nadat bekend werd dat ze Chocolaterie Smidt overnemen.

Zelf zien ze deze stap juist als een kans om hun krachten te bundelen. ‘We doen dit samen. En juist dat geeft energie.’

Atelier Trois is de naam van hun vof, waarin ze het werk van Pascal Klappe Patisserie & Chocolade en het beheer van accommodaties en het (helpen) organiseren van evenementen door Safiya bundelen.  Geen werk dat in elkaars verlengde ligt, toch doet het jonge stel veel samen. ‘Ik help gasten ontvangen en maak schoon, zij doet de administratie voor mij en gaat mee naar nieuwe klanten. Samen kunnen we veel aan’, vertelt Pascal.

Gespecialiseerd kok

Ze komen niet van het eiland, maar hebben hier al aardig wat voetstappen liggen. Pascal (33) groeide op in Vollenhove, vlakbij Giethoorn. Op zijn twaalfde werd hij afwashulp. Hij volgde de koksopleiding en solliciteerde op z’n twintigste bij restaurant Bij Jef op het verre Texel. ‘Dat was uitzonderlijk. De meeste mensen die in Vollenhove worden geboren, blijven in de regio. Maar ik wilde de beste worden in mijn vak en bij Jef kreeg ik die kans.’

Pascal bleef zijn werkgever tien jaar trouw, een periode waarin Jef hem stimuleerde om zich te blijven ontwikkelen. Zo volgde hij een opleiding tot chocolatier en leerde hij bijzondere smaken te combineren, ook in chocolade. ‘Zoet en zuur, in plaats van de klassieke zoete. Een tijd van hard werken: vijf dagen bij Jef, één dag naar school, één dag studeren. Maar het heeft mij gebracht waar ik nu ben.’

Daarna werd hij gepolst voor een baan in zijn geboorteplaats. Een aantrekkelijk aanbod, maar ondertussen was hij ‘verliefd geworden op een lief meisje’. ‘Safiya heeft nog anderhalf jaar volgehouden dat ze niet verliefd was op mij. Een korte periode heb ik op een neer gependeld tussen Texel en Vollenhove.  Daarna kwam er via Safiya er een aanbod van Marianne Langeveld om aan de slag te gaan bij restaurant Gusta (het restaurant van Hotel Texel, red.). Daar heb ik ja op gezegd. Ik wilde weer ergens vast aan de slag.’

Evenementenorganisatie

Safiya (31) groeide op in Gouda, volgde de middelbare en hogere hotelschool en deed haar beide  minors in de richting eventmanagement. Ze deed een afstudeerstage bij de RAI Amsterdam, waar ze vervolgens kon blijven werken. In de coronacrisis moest ze door een reorganisatie op zoek naar een andere baan. Ze koos voor een heel andere richting.  ‘Ik wilde dichter bij de mensen staan, meer persoonlijk contact. Op Texel vond ik dat bij Boutique Hotel Op Oost en later als zelfstandige.’

Sinds december 2023 is Safiya zzp’er. Haar eerste opdracht was het beheer van de appartementen en suites van Just Texel Suites & Apartments van Corina van de Wetering. ‘Zij heeft mij zoveel geleerd, ik ben blij dat zij me deze kans heeft gegeven.’

Inmiddels beheert Safiya meerdere accommodaties en assisteert ze bij de organisatie van zomerfestivals  Sunbeats en Waves bij paal 17. ‘En ik help Pascal met van alles en nog wat. Ik hou van de dynamiek van elke dag iets nieuws.’

Pascal begon op 1 februari van dit jaar voor zichzelf. Hij maakt patisserie en chocola voor de horeca. Daar komt nu Chocolaterie Smidt bij, die ze samen gaan runnen. ‘Toen de kans zich voordeed het bedrijf over te nemen, hebben we geen moment getwijfeld. De winkel heeft een naam op Texel en een klantenkring. Met Pascals vakkennis en onze ervaring in gastvrijheid en organisatie kunnen we het bedrijf nog verder uitbreiden. Met dank natuurlijk aan de basis die Martin en Joke Smidt hebben gelegd. En hun bonbons met schapenmelk zijn uniek.’

Maatwerk

De officiële overdracht was op 1 december. Ze zitten boordenvol plannen en vinden het vooral belangrijk maatwerk te leveren: niet alleen het bestaande assortiment leveren, maar met klanten in gesprek gaan over wat er nog meer mogelijk is. ‘We geven restaurants bijvoorbeeld de mogelijkheid hun eigen unieke bonbons te serveren. De gastvrijheid van de horeca willen voelbaar maken in onze winkel. Iedere klant moet zich welkom voelen. En terug willen komen. Want dat is het aller-moeilijkste: een vaste klantenkring creëren én behouden.’

Hoewel ondernemen veel tijd vraagt, blijven ze ruimte maken voor ontspanning. Pascal is een fanatieke hardloper, Safiya rijdt paard en als het even kan doen ze dat samen. ‘We hebben ook een grote moestuin. Daar verbouwen we kruiden, bloemen en groente die we soms ook gebruiken voor de chocolade. Bovendien helpt de tuin ons hoofd leeg te maken en ontspanning en creativiteit te vinden. ‘

MB Adviesgroep

Bij de overname van Chocolaterie Smidt, het vinden van de juiste rechtsvorm en de financiering kregen Pascal en Safiya hulp van Maarten-Jeroen den Boer van MB Adviesgroep. Ze zijn erg blij met hem. ‘Hij heeft heel veel kennis, is niet persoonlijk betrokken en kan dus ook zakelijk blijven denken als het spannend wordt. Dat heeft ons enorm geholpen. We konden altijd al onze vragen stellen. En wanneer wij even niet meer zo scherp waren, zag hij wel de dingen om op te letten.’