Je bekijkt momenteel…
De broers Sealey zijn Amsterdammers, maar komen oorspronkelijk uit Brits Guiana, vertelt Ray. ‘We zijn in 1992 samen met onze moeder naar Nederland gekomen. Op mijn achtste verjaardag zat ik in het vliegtuig. Ik heb toen voor het eerst sneeuw gezien.’
Sinds ruim twintig jaar werkt Ray in de horeca. Op het Heinekenplein in de hoofdstad werd hij in 2004 kok in een café-restaurant in Cubaanse sferen. Zijn acht jaar oudere broer Ron stond er achter de bar. Acht jaar werkten ze samen, waarna ze allebei voor een eigen carrière kozen. Terwijl Ron naar het buitenland ging, maakte Ray naam in Amsterdam. Hij groeide uit tot een gewilde chef-kok en werkte voor verscheidene bedrijven.
Zo’n vier jaar geleden keerde Ron terug naar Nederland. Al snel besloten de broers weer te gaan samenwerken. De zoektocht naar een geschikte locatie kon beginnen. ‘We waren op zoek naar een leuke plek: betaalbaar, met de ruimte om te groeien én met een buurtfunctie. Na ongeveer een jaar zoeken vonden we die aan de Veelaan in Amsterdam-Oost. Mijn broer liep er binnen om te vragen of we het konden overnemen. Toevallig had de eigenaar net besloten het te koop te zetten. Het was nog niet eens officieel op de markt.’
Voor de financiering belandden Ray en Ron bij Credion Amsterdam. ‘Gewoon, via Google. We lazen een paar positieve verhalen en besloten contact op te nemen. Na een gesprek met adviseur Hans Eelman was het snel duidelijk. Hij wist waarover hij het had, had een duidelijk verhaal. Daarom zijn we met hem in zee gegaan.’
Toch werd het nog een lastige struggle, vertelt Ray. ‘Drie partijen wilden wel financieren: Rabobank, bierbrouwerij AB Inbev en leverancier Sligro/De Kweker. Maar ze waren steeds op elkaar aan het wachten, omdat ze van elkaar documenten nodig hadden. Het werd het verhaal van de kip en het ei. Maar mijn broer is een goede onderhandelaar en ook Hans heeft het super goed gedaan, zodat we na vier maanden uiteindelijk zekerheid kregen.’
Op tweede kerstdag gingen de deuren van Cancún Amsterdam voor het eerst open, op 28 januari was het officieel. De broers Sealey trakteren hun gasten op een smakelijk mix van eten, drinken, muziek en dans. ‘Van donderdag tot en met zondag hebben we elke avond een DJ, eens in de maand is er livemuziek. Het is een beetje wat we twintig jaar geleden deden. Toen was de sfeer Cubaans, nu meer Mexicaans en Caribisch, met salsamuziek in een social club. We willen dat onze gasten het naar hun zin hebben. Als mensen het naar hun zin hebben, geven ze het aan elkaar door. Zo werkt dat in de salsascene. Dat is een hechte scene. We hebben ook al gasten uit ons eerste bedrijf teruggezien. Het gaat goed. In januari en februari is het vaak rustig in de horeca, maar bij ons was het lang niet slecht.’
Persoonlijk beleeft Ray spannende tijden. Voor het eerst in zijn leven is hij ondernemer. Daarnaast is hij nog overkoepelend chef in loondienst bij Vondeltuin, Kiebêrt en Mappa. ‘Drie bedrijven met elk een verschillend concept. Ik blijf dat voorlopig doen. Het is hard werken, zeven dagen per week, maar dat hoort erbij als je plannen hebt en vooruit wil. Gelukkig is mijn broer er op me op weg te helpen.’